Порошенкові сподобались заяви Путіна

Першим позитивним сигналом від Росії назвав Петро Порошенко заяву Путіна щодо так званого референдуму на Донбасі

Про це кандидат у президенти заявив у Берліні, де зустрічався з канцлером Ангелою Меркель, передає Еспресо.TV з посиланням на ТСН.

Той факт, що Росія, як і решта світу, не планує визнавати нелегітимне волевиявлення, обнадіює – вважає Порошенко. 

Політик переконаний – в Україні референдумів не бояться. Але проводити їх у таких умовах – неможливо. 

"Я хочу підкреслити – ніхто не боїться референдумів. Просто референдуми складно проводити під дулами автоматів, в захоплених містах. І це не є волевиявленням громадян", - зазначив Порошенко.

Як пише Deutsche Welle, на запитання німецького каналу громадського телебачення ZDF щодо актуальної ситуації в Україні Порошенко відповів, що вона "поліпшується після заяви президента Путіна в Москві". "Я думаю, що це чудова новина для стабілізації ситуації на сході України", - сказав політик.

Нагадаємо, вчора Путін заявив, що вибори президента України 25 травня - "рух у правильному напрямку, але вони нічого не вирішать, якщо всі громадяни України не будуть розуміти, як будуть гарантовані їх права після проведення цих президентських виборів". Також він закликав сепаратистів в Донецькій і Луганській областях перенести призначений на 11 травня "референдум" про самовизначення регіонів, щоб створити необхідні умови для діалогу. У Москві вважають, що Україна може вийти з кризи, якщо прислухається до закликів президента Росії про припинення бойової операції на південному сході країни, відстрочення референдуму з федералізації і початку переговорів.

В свою чергу в українському МЗС заявили, що риторика Путіна не має нічого спільного зі справжнім пошуком способів урегулювання ситуації та наголосили, що потрібні не заяви, а реальні дії з боку російського президента.

Будь-які „терористичні референдуми“ на сході нашої країни є незаконними за визначенням, відтак заклики про їхнє „перенесення“ аж ніяк не є виявом доброї волі, а звичайним фарсом. Такий сценарій уже здійснювався Росією в Криму”, — підкреслили у зовнішньополітичному відомстві.

В Пентагоні ж заявили, що заява Путін про відведення військ від кордону з Україною не відповідає дійсності

На думку експертів, заклик Путіна перенести референдум сепаратистів на пізніший термін є технологію з легалізації розколу України в день президентських виборів і має на меті легалізувати "референдум" про незалежність "Донецької та Луганської народних республік", провівши його в один день з виборами президента України, 25 травня. Також влада буде змушена відкрити реєстри виборців, що дасть сепаратистам нові можливості.