ГПУ хоче повернути військові прокуратури

Фактична ліквідація військових прокуратур у 2012 році негативно впливає на мобільність та оперативне вирішення питань під час проведення антитерористичної операції

Про це заявив перший заступник Генерального прокурора України Микола Голомша під час прес-конференції щодо результатів роботи органів прокуратури за три місяці цього року, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу відомства.

«Вважаю передчасним і невірним те, що було ліквідовано військові прокуратури та військові суди (трибунали), оскільки це змінило відносини у середовищі військовослужбовців та військових прокурорів», — зазначив Голомша.

Він додав, що військові прокурори мобільні та чітко виконують статут та накази як у звичайному режимі, так і в надзвичайний період, а територіальні прокурори просто виконують обов’язки по забезпеченню законності. 

«Тому ліквідація військових прокуратур негативно впливає на мобільність і оперативне вирішення окремих питань надзвичайного, особливого або воєнного стану, який ми мали на анексованій території (Крим) і маємо на Сході України», — наголосив перший заступник Генпрокурора.

Він підкреслив, що завжди був противником ліквідації військових прокуратур. 

«Крім іншого, я виступав за те, щоб в наказі Генерального прокурора по організації роботи військових прокуратур, першим основним питанням було – забезпечення обороноздатності і боєготовності військ», — зауважив заступник керівника відомства.

Голомша наголосив про необхідність внесення на порядок денний питання про відновлення військових прокуратур зі всіма відповідними повноваженнями і компетенцією.

Нагадаємо, в березні 2012 року було прийнято рішення про ліквідацію військових прокуратур та створення спеціалізованих прокуратур із нагляду за додержанням законів у воєнній сфері після прийняття відповідних змін законодавства.