Росія до 17 червня повинна пояснити, як викрадені діти потрапили на її територію, - ЄСПЛ

ЄСПЛ зобов’язав Російську Федерацію в термін до 17 червня надати пояснення про обставини, що супроводжували незаконний перетин російського кордону захоплених українських дітей-сиріт та їх вихователів

Про це повідомили у прес-службі міністерства юстиції України, передає Еспресо.TV.

Даній справі у ЄСПЛ надано статус пріоритетної.

У відповідь на рішення суду ЄСПЛ щодо повернення дітей, Росія погодилася відправити їх до України, однак, за словами Міністра юстиції Павла Петренка, це жодним чином не звільняє осіб, що незаконно вивезли дітей за кордон, від відповідальності.

"ЄСПЛ продовжить розгляд цієї справи в частині співпраці Російської Федерації з терористами, які незаконно вивезли українських дітей-сиріт та утримували їх понад добу на території сусідньої держави", - наголосив очільник.

Нагадаємо, як передавало Еспресо.TV,  автобус з дітьми-сиротам, що їхав з міста Снігова Донецької області в Дніпропетровську, був зупинений на блокпосту. У підсумку дітей привезли на російсько-український кордон, а потім доставили в табір "Донецький" в Ростовській області.

Генконсул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко заявив, що сиріт вивезли незаконно і в правоохоронні органи з цього приводу було направлено заяву. 

Україна в п'ятницю повідомила, що подала на Росію скаргу до ЄСПЛ за цього факту, і кваліфікувала подію як міжнародне викрадення і незаконне переміщення дітей. 

Пізніше Уповноважений при президенті РФ з прав дитини Павло Астахов  заявив, що Росія готова повернути Україну 14 вихованців із дитбудинку міста Сніжне Донецької області, викрадених сепаратистами. 

За словами керівника офісу Уповноваженого президента України з прав дитини Людмили Волинець, діти-сироти з інтернату, які були вивезені на територію РФ, вже повертаються в Україну