Сиріт із Сніжного, викрадених терористами, вже везуть в Україну (доповнено)

Діти-сироти з інтернату, які були вивезені на територію РФ, повертаються в Україну

Цю інформацію підтвердила керівник офісу Уповноваженого президента України з прав дитини Людмила Волинець, передає Еспресо.TV

"Зараз діти, саме в цю хвилину, їдуть в автобусі, повертаються додому в Україну", - заявила вона в прямому ефірі "5 каналу" в п'ятницю.

За її словами, автобус ще перебуває в території РФ, але "дітей відпустили" і вони повертаються в Україну. Їх супроводжує генеральний консул України в Ростові-на-Дону, а також заступник мера Сніжного та директор дитячого будинку.

При цьому Волинець відмовилася назвати кінцевий пункт, куди доставлять дітей, заявивши, що не має права це оголошувати, але зазначила, що це місце - в Україні.

У той же час, Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного вивезення українських дітей-сиріт в Росію (ч. 2 ст. 146 ККУ)

Також Генпрокуратура перевіряє законність дій місцевих органів влади, прикордонної та митної служб при організації перевезення дітей, перетину ними кордону України.

Нагадаємо, як передавало Еспресо.TV,  автобус з дітьми-сиротам, що їхав з міста Снігова Донецької області в Дніпропетровську, був зупинений на блокпосту. У підсумку дітей привезли на російсько-український кордон, а потім доставили в табір "Донецький" в Ростовській області.

Генконсул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко заявив, що сиріт вивезли незаконно і в правоохоронні органи з цього приводу було направлено заяву. 

Україна в п'ятницю повідомила, що подала на Росію скаргу до ЄСПЛ за цього факту, і кваліфікувала подію як міжнародне викрадення і незаконне переміщення дітей. 

Пізніше Уповноважений при президенті РФ з прав дитини Павло Астахов  заявив, що Росія готова повернути Україну 14 вихованців із дитбудинку міста Сніжне Донецької області, викрадених сепаратистами.