Професор Гарварду Грабович: Національну академію наук України потрібно розпустити

Розпуск Національної академії наук та люстрація колишніх чиновників мають стати основними кроками в гуманітарній політиці України

Таку думку в інтерв'ю "Радіо Свобода" висловив професор Гарвардського університету (США), головний редактор часопису "Критика" Григорій Грабович, повідомляє Еспресо.TV.

"Всіх тих, хто працював дотепер (в гуманітарній політиці) - звільнити. Я б почав з Академії наук. Повністю розпустити її, починаючи з Патона та тих людей, які були при владі і за 23 роки незалежності скомпрометували її та довели українську науку до того стану, в якому вона є зараз", - сказав він.

За словами науковця, в англійській мові це називається "receivership", коли велика фірма банкрутує, і необхідно швидко призначити людей, які б тимчасово нею керували.

"Може я неправильно це бачу, але я можу судити із тих малих відділів Академії наук, із якими з маю справу. Скажімо, Інститут літератури", - додав Грабович.

Вчений також підтримує ідею люстрації в гуманітарній сфері з подальшим запрошенням іноземних фахівців.

"Програма "варягів" - запрошення професіоналів з-за кордону, які могли б поставити на ноги різні сектори. В Чехословаччині вже в 1920-х роках проводилася така політика. Тільки нещодавно розпочалися перші кроки в цій галузі в Україні. Донедавна західні дипломи тут не визнавалися. Тобто Гарвардський Ph.D. не визнавався, зате визнавалися свої, МАУПівські чи з "Кулька" - кульківські. Це ненормальна ситуація. Найважливіше, що потрібно зробити перед тим, як вирішити, чи розпускати когось, чи не розпускати - це переформатувати те, що є. Бо якщо зразу всіх розпустити, то Академію наук можуть обікрасти - бо це є майно, за яке вбивають людей", - зазначив він.

Грабович вважає, що перш за все необхідно акцентувати увагу на запровадженні нової культурної та наукової політики. 

"Коли була остання українська партія, яка взагалі обговорювала такі питання як частину своєї передвиборної кампанії? Я такого не пригадую", - резюмував науковець.

Нагадаємо, у квітні Національна академія наук України відмовилась позбавляти звання свого іноземного члена радника Путіна Сергія Глазьєва, відомого своїми численними українофобськими заявами.