Міжнародний клуб письменників засудив Росію за неправдиву пропаганду

Світові письменники вважають, що російська влада "використовує слово для знищення змісту", суцпроводжуючи цим "безперервні акти агресії по відношенню до України з боку Російської Федерації"

Про це літератори заявили під час конференції міжнародного ПЕН-клубу PEN International у Стокгольмі, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Guardian.

Учасники заходу зазначили, що проти свободи слова в Росії здійнялося справжнє "цунамі". Сюди вони віднесли і прирівнювання громадських організацій до іноземних агентів, закони, спрямовані проти людей нетрадиційної сексуальної орієнтації, закон про дозвіл блокування вебсайтів без судового ордеру закони, що забороняють суперечки щодо російської історії, а також закон про образу релігії.

"В ім’я безпеки права людини небезпечним чином зводяться нанівець", - зазначили письменники.

На конференції не оминули і теми анексії Криму Росією та долю кримськотатарського народу.

"Відбулася незаконна анексія Криму, що змушує нас всерйоз хвилюватися за татарське населення, після цього озброєні групи чоловіків почали творити насильницькі безчинства в східній частині України з метою дестабілізації країни. Український PEN заявляє про застрелених, убитих, викрадених та закатованих журналістів та цивільних громадян", - говорилося на зібранні.

Відповідну заяву за підсумками конференції підписали нобелівські лауреати Маріо Варгас Льоса та Томас Транстремер, російська письменниця Людмила Уліцька, канадський письменник Джон Ралстон Соул та інші діячі культури

"У будь-якій країні на передовій у такій ситуацій опиняються журналісти. Ми захоплюємося їхнью мужністю та звертаємося до тих, на кого тиснуть, щоб вони пам’ятали, як сказав Лев Рубінштейн, що "пропаганда є руйнуванням мови"", - підсумували автори.

Нагадаємо, на початку травня російське відділення міднародного ПЕН-клубу засудило дії влади та журналістів Росії стосовно України.