Валовий зовнішній борг України за І квартал 2014 року зменшився на $ 4.7 млрд. США, - НБУ

На кінець І кварталу валовий зовнішній борг України становив 137.4 млрд. дол. США та зменшився з початку року на 4.7 млрд. дол. США, або на 3.3%. Відносно ВВП обсяг боргу скоротився з 78.1% на початок року до 76.5%.

Про це повідомляє Національний банк України, інформує Еспресо.TV

Скорочення зовнішнього боргу України, за словами заступника Голови Національного банку України Бориса Приходька, відбулося в результаті здійснення планових погашень Україною кредитів МВФ та зменшення обсягів накопиченої кредиторської заборгованості реального сектору економіки.

Водночас Борис Приходько зауважив, що обсяг зовнішнього боргу банківського сектору за І квартал практично не змінився і на кінець звітного періоду становив 22.3 млрд. дол. США або 12.4% від ВВП. А скорочення зобов’язань за депозитами і залишками на рахунках нерезидентів в українських банках на 1 млрд. дол. США було компенсоване залученням зовнішніх короткострокових кредитів на суму 1.1 млрд. дол. США.

Обсяг короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміном погашення за І квартал 2014 року скоротився на 2.1 млрд. дол. США – до 62.7 млрд. дол. США. Зменшення обсягу боргу відбулося головним чином за рахунок скорочення короткострокової заборгованості реального сектору за торговими кредитами.