Правоохоронці знайшли мільярди Януковича (ДОКУМЕНТИ)

Правоохоронці встановили двадцять сім транзакцій загальним обсягом 6,5 млрд доларів США з України в офшорні зони

Їх здійснили в 2013-2014 роках два банки, підконтрольних одеському бізнесменові Борису Кауфману - ПАТ «Фінбанк» та ПАТ «Платинум Банк». Документи, що підтверджують транзакцію, потрапили в розпорядження ЗМІ, пише «Главком».

Джерелом виведених за кордон фінансових коштів були державні гроші, спрямовані на виконання бюджетних програм. Компанії, задіяні в даних операціях, в більшості своїй зареєстровані за двома адресами в будівлях, що належать Борису Кауфману в місті Одесі - на проспекті Шевченка та вул. Посмітного. 

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про те, що нардеп Сергій Міщенко звинуватив «Фінбанк» і «Платинум банк» у фінансуванні сепаратистів. Міщенко звернувся в Службу безпеки України і Міністерство доходів і зборів з вимогою перевірити можливу причетність банків «Фінбанк» і «Платинум банк» до фінансування сепаратистських рухів в Україні. Перевірки, зокрема, виявили дані про двадцяти семи транзакціях загальним обсягом $ 6,5 млрд. 

«Ця схема діяла за участю посадових осіб Національного банку України під час правління Віктора Януковича та Сергія Арбузова. На даний момент з осіб, задіяних у цій схемі, при посаді перебуває тільки колишній заступник Сергія Арбузова - Володимир Кротюк. Степан Кубів (екс-глава НБУ) призначив Кротюка на посаду першого зама глави НБУ. Зараз спільно з іноземними колегами перевіряється подальший рух даних коштів, чи були вони спрямовані на фінансування сепаратистської і терористичної діяльності на південному сході України», - повідомило джерело в Міністерстві доходів і зборів. 

Втративши доступу до бюджетних коштів, ПАТ «Фінбанк» та ПАТ «Платинум Банк» переживають зараз не найкращі часи, займаючи перші рядки рейтингу найбільш збиткових банків України (http://forinsurer.com/rating-banks) з показником більше 60 млн. давній партнер Бориса Кауфмана - Олександр Грановський не бере участі в управлінні банківським сегментом групи.