Росіяни хочуть обмежити роботу ще й PayPal та Webmoney

Депутат Держдуми пропонує обмежити роботу PayPal і Webmoney в Росії

Член комітету Держдуми з бюджету і податків Євген Федоров («Єдина Росія») готує законопроект про внесення змін до деяких нормативно-правові акти, що регулюють діяльність платіжних систем в інтернеті, пишуть "Известия".

Одним з основних нововведень має стати запровадження забезпечувальних застав для інтернет-систем, які раніше законодавці ввели для іноземних систем платіжних карт Visa і MasterCard. 

Крім цього, за словами депутата Федорова, нововведення стосуватимуться і більшої відкритості іноземних платіжних систем перед російським законом. Вже не раз законодавці вказували на те, що анонімність платежів в інтернеті призводить до того, що їх можна ефективно використовувати навіть для фінансування тероризму або інших злочинних дій. Багато в чому через це вже було прийнято заборону на переказ коштів з рахунків анонімних користувачів, який набув чинності з 16 травня 2014 року. 

Розмір забезпечувальної застави для інтернет-платіжних систем буде дорівнювати такому ж показнику як для систем платіжних карт. На сьогодні VISA і MasterCard зобов'язані за законом щокварталу акумулювати на спеціальних рахунках ЦБ по 25% від середнього обороту на день.

Нові пропозиції законодавця можуть торкнутися таких електронних платіжних систем, як американська PayPal, яка тільки 13 травня минулого року отримала ліцензію ЦБ, або як зареєстрована в Лондоні система Webmoney. 

Крім цього, на ринку інтернет-платіжних послуг РФ можна знайти й інші іноземні компанії. Наприклад, Chronopay, яка є оператором інтернет-платежів. Штаб-квартира цієї компанії знаходиться в Амстердамі. Процесингова компанія Payu, діюча в Росії, має південноафриканське походження. Також у Росії можна зустріти послуги американської компанії Paycash, яка брала участь у створенні «Яндекс.Деньги». 

Сто відсотків ТОВ «ПС Яндекс.Деньги» належало Yandex NV, яка, хоча і має фактичний російський адреса, юридично зареєстрована в Голландії. В кінці 2012 року Ощадбанк купив 75% мінус одна акція ТОВ «ПС Яндекс.Деньги», однак блокуючий пакет все ще залишається за голландським юридичною особою.