Президент Болгарії розпорядився призупинити будь-які дії щодо будівництва "Південного потоку"

Президент Болгарії Росен Плевнелієв вважає за необхідне зупинити будь-які дії, пов'язані з проектом "Південний потік", до узгодження його з європейським законодавством

Про це повідомила прес-служба глави держави, передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС

З таким твердженням Плевнелієв виступив на тлі повідомлень "про намір Болгарського енергетичного холдингу підготувати рішення про укладення договору з компанією "Газпром" про позику на фінансування болгарського участі в проекті "Південний потік". 

"Президент висловлює здивування й обурення від продовження робіт за проектом з боку уряду, всупереч публічно взятими 8 червня прем'єр-міністром Пламеном Орешарскі зобов'язаннями про тимчасове призупинення проекту", - йдеться в повідомленні прес-служби президента Болгарії. 

Європейський союз на початку червня зажадав припинити реалізацію проекту "Південний потік" з боку країн співтовариства у зв'язку з наявними претензіями щодо відповідності цього проекту нормам Третього енергопакету ЄС. Крім того, Брюссель запідозрив Болгарію в "порушенні європейських правил проведення тендерів на будівництво інфраструктурних проектів" та надання "привілейованих можливостей російським і болгарським компаніям". 

Плевнелієв, однак, підтвердив, що якщо "Південний потік" європейським законам відповідатиме, то він підтримає його реалізацію.

Нагадаємо, прем'єр Болгарії розпорядився зупинити будівництво "Південного потоку". Однак на початку липня Болгарія заявила, що сподівається продовжити будівництво газопроводу "Південний потік" по своїй території через кілька тижнів, після отримання відповідних роз'яснень від Єврокомісії.