Путін і Памфілова досі не дали відповідь Лутковській щодо долі льотчиці Савченко

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська досі не отримала відповіді, на якій підставі пілот ЗСУ Надія Савченко перебуває у СІЗо в Росії

Про це вона розповіла у ефірі Еспресо.TV

"Унікальний випадок, за останній декілька десятків років -  одна держава викрала громадянина іншої держави, щоб притягнути до якоїсь незрозумілої відповідальності. Омбудсмен в жодній країні практично немає повноважень в системі кримінальної юстиції. Але тут питання кіднепінгу – невідомо з якої причини вона з’явилася на території РФ. Я звернулася до російського омбудсмена і Володимира Путіна. Висувати абсурдні звинувачення і викрадати людину є неприйнятним. Поки що немає відповіді від жодного з них", - сказала вона. 

"Надія вже звернулася через адвоката до ЄСПЛ. Там може бути розглянуте порушення статі 5 конвенції – право людини на свободу. Тільки суд може розглядати право на обмеження волі людини. Російський суд – це не той суд, який встановлений законом, бо її туди незаконно з мішком на голові доправили. Через це всі шанси є виграти справу в суді. А далі має вести справу адвокат", - зазначила вона і додала, що шанси на звільнення Надії Савченко дужее великі. 

"Є шанси на її відпущення через те, що з тою інформацію в ЗМІ - ЄСПЛ попросив уряд РФ повідомити яким чином надія Савченко опинилася там і чи той суд є встановленим законом", - повідомила Лутківська.