Андрухович та Pussy Riot стали лауреатами престижної німецької премії

Разом з українським письменником лауреатами Премії імені Ганни Арендт стали учасниці російського панк-рок-гурту Pussy Riot

Цьогоріч Премію імені Ганни Арендт, яка присуджується Фондом імені Генріха Бьолля та містом Бременом, здобули Надія Толконникова і Марія Альохіна, учасниці російського гурту, та український письменник Юрій Андрухович, повідомляє Deutsche Welle.

Фото:  Deutsche Welle

Ця Премія присуджується тим, хто, попри переслідування з боку російської влади, продовжує мужньо відстоювати власну точку зору, повідомляється в обґрунтуванні рушення журі.

«Лауреатки і лауреат живуть та працюють на постімперському просторі колишнього Радянського Союзу та опираються спробі відновити старий режим в Україні та Росії та знищити політичні свободу. Причому умови в незалежній Україні, звичайно, відрізняються від тих, що у Росії, яка на під владою Путіна може повернутися до попередніх царських та радянського насильницьких режимів», - говориться в заяві Фонду імені Генриха Белля.

Ім'я Юрія Андруховича протягом вже багатьох років пов'язане з демократичним рухом в Україні. Цього року український письменник видав збірку творів про Євромайдан, яка з'явилася в одному з німецьких видавництв. Нагороджуючи Андруховича, члени журі відзначають також діяльність борців за незалежну та демократичну Україну. Окрім того, премія має послужити заохоченням іншим митцям та активістам, адже боротьба за завоювання свободи не закінчилася, зазначається у повідомленні на сайті Фонду.

Фото: coollib.net

Премія носить ім'я видатного німецького філософа і публіциста єврейського походження, основоположниці теорії тоталітаризму Ганни Арендт (1906-1975). Премію присуджують з 1995 року, вона дотується десятьма тисячами євро.

Цього року церемонія вручення цієї премії пройде в бременській ратуші 5 грудня.