Науковці хочуть використати сплячі бактерії у солі для пошуку позаземного життя

Іспанські вчені відкрили незвичайну взаємодію між мікробами і сіллю, що допоможе розпізнати сліди життя на поверхні Марса та інших планет

Про відкриття повідомляється в прес-релізі іспанського агентства наукових новин SINC, передає Еспресо.TV з посиланням на Лента.ру

Якщо помістити кишкову паличку (Escherichia coli) в краплю солоної води і висушити, то бактерії втрутяться в кристалізацію хлориду натрію і побудують тривимірні біомінеральні структури, де вони будуть перебувати в сплячці. 

«Вдома, працюючи зі своїм мікроскопом, я абсолютно випадково ввів клітини E.coli в соляний розчин і побачив, як бактерії беруть активну участь у кристалізації солі, змінюючи форму й обриси кристаликів», - розповідає біолог Хосе Марія Гомес.

Раніше таку поведінку помітили тільки за окремими білками, а не цілими клітинами. Бактерії виявилися здатними до самоорганізації в біосолеві структури фрактальної і деревовидної форми. 

"Але найцікавіше - це те, що мікроби впадають в сплячку всередині цих зневоднених структур, і оживити їх можна всього лише додавши краплю води. Завдяки характерним контурам біосолевих кристалів вчені зможуть розглядати їх як ознаки життя в посушливих ландшафтах інших планет (наприклад, Марса чи Європи - супутника Юпітера)", - розповідає Гомес.

Лабораторія біомінералогії та астробіологічних досліджень при Вальядолідському університеті, співробітником якої є біолог, бере участь у розробці раманівського спектроскопа для марсохода ЕкзоМарс, який вирушить на Марс 2018 року. Цей інструмент тепер планують навчити розпізнавати біокристали на поверхні Марса.