Газпром дуже хотів стати оператором нашої ГТС, - Курпіль

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Степан Курпіль пояснив, чому депутати відправили на повторне читання закон про реформування нафтогазового сектору

Свої думки він висловив у ефірі Еспресо.TV.

«Закон відправили на повторне друге читання. Було достатньо часу внести поправки, узгодити позицію, але я не знаю, чому її не узгодили. Наша ГТС коштує від 25 до 35 млрд доларів – це велика цінність, національне надбання, але якщо ми будемо як «дурень з писаною торбою «носитися, до можемо залишитися біля «розбитого корита», це може перетворитися на металобрухт.

Ми є учасником третього рівня Європейської енергетичної хартії. Там є розподіл газобудівних і розподільчих компаній. На базі нашої ГТС створюватиметься подібні компанії. Плануємо залучити європейські і компанії заходу, хто є спеціалістом в цій сфері. Тут є небезпека - багато єврокомпаній мають частку Газпрому. Тому запроваджена правка, що оператора затверджує Парламент, відбуваються тендери, потім Парламент проходить процедуру затвердження. Це є запобіжник, щоб уникнути участі Газпрому через західні компанії. Газпром дуже хотів стати оператором нашої ГТС. Ми відбивалися як могли. Я вважаю, що дуже правильно, що нині уряд розраховує на західні компанії – вони грають по правилах ринку, а не політично, як російські компанії. Ну і держава володітиме контрольним пакетом в 51%», - поясннив народний депутат. 

Нагадаємо, як повідомляло Еспресо.TV, Верховна Рада підтримала законопроекти Кабміну про секвестр держбюджету і внесення змін в податковий кодекс, а законопроект про реформування ГТС відправила на повторне друге читання.