Сьогодні в Запоріжжі судитимуть бійців з 51-ї бригади, яких підозрюють у дезертирстві

Жовтневий районний суд Запоріжжя сьогодні обиратиме запобіжний захід 16 військовослужбовцям 51-ї бригади Збройних Сил України, яких підозрюють у дезертирстві

Про це Еспресо.TV повідомили у прес-службі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Суд розгляне клопотання військової прокуратури про винесення відносно 16 військовослужбовців запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, а всього на території однієї з військових частин у Запоріжжі 41 службовець 51 бригади ЗСУ.

«Під час розмови  із військовослужбовцями (представниками Волинської, Закарпатської, Київської, Кіровоградської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей) в присутності психологів та заступника командира військової частини по роботі з особовим складом, було з'ясовано, що один з них  потребує медичної допомоги, оскільки, з його слів, під час бойових дій отримав контузію. Під час перебування в Запоріжжі лікарем не оглядався, як не оглядалися й інші бійці бригади. За наполяганням регіонального координатора Омбудсмана, командування військової частини запросило лікаря для надання медичної допомоги особам, які її потребують», - йдеться у повідомленні.

Також військовослужбовці висловили незадоволення тим, що позбавлені права на захист через неможливість мати  адвокатів. З їх слів, прокуратурою ведеться досудове слідство. Під час їх опитування психологічний тиск до них не застосовувався. Пояснення записувалися з їхніх  слів з фіксацією фактичних обставин справи.

За сприяння регіонального координатора заступником командира частини позитивно вирішено питання щодо можливості здійснення бійцями покупок у супермаркеті, розташованому біля військової частини та отримано згоду на вирішення питань щодо придбання одягу у індивідуальному порядку (окремі бійці перебували у цивільному одязі - шортах, спортивних брюках, футболках, кросівках, які не завжди мали охайний зовнішній вигляд).

Відкрите провадження перебуває на особистому контролі Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської.

Після втручання Уповноваженого про цю ситуацію було поінформовано Запорізький обласний центр безоплатної правової допомоги, після чого військовим надали адвокатів.

Водночас кілька громадських організацій та приватних осіб з Запоріжжя заявили про свою готовність  взяти на поруки підозрюваних військовослужбовців  у разі прийняття судом рішення про винесення їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, 31 липня військовослужбовцям 51-ї бригади, які повернулися з Росії, оголосили про підозру у дезертирстві. Минулого тижня військовослужбовці потрапили під обстріл з "Градів" і мінометів. Військовослужбовці кинули бойові позиції і перейшли через кордон до Росії. Бійці запевняють, що були змушені це зробити, тому що залишилися з одними автоматами проти мінометів і "Градів". У них також не було води і продовольства.