Вперше в Україні видадуть збірку про мистецтво українських шістдесятників

Готують до друку «Мистецтво українських шістдесятників» у повному обсязі

Цієї осені київське видавництво презентує книгу «Мистецтво українських шістдесятників», повідомляє CULTPROSTIR.UA.

Над книгою працювали мистецтвознавці Ольга Балашова та Лізавета Герман. У збірці упорядники представлять дослідження неофіційної мистецької сцени України часів «відлиги» та «застою». 

У новій книзі читач побачить велику кількість аналітичних текстів та об’ємний ілюстративний матеріал, що надасть змогу об’єктивно оцінити творчість ключових митців та історичний контекст шістдесятих.

Вперше одне видання об’єднає творчість 20 митців неофіційного кола, представить 5 регіонів: Львів, Київ, Одеса, Ужгород, Харків.

Квартирна експозиція в домі колекціонера В. Асрієва

Фото: stedleyart.com

До збірки увійдуть 25 статей експертів з мистецтва 1960-х рр. України, інтерв’ю зі свідками епохи.

Візуальне мистецтво буде представлене живописом, графікою, скульптурою, монументальним мистецтвом. 

Незадовго до виходу збірки упорядниці розповідають про свою роботу: «Наше видання не покликане здійснити революцію або представити сенсаційні відкриття про шістдесятників. Швидше, це буде спроба окреслити контури такого явища як українське неофіційне мистецтво і представити різні авторські погляди на нього. У книзі будуть представлені не тільки художники - живописці, графіки і скульптори. Панорама культури шістдесятих була б неповною, якби ми не розповіли про режисерів, літераторів, композиторів і архітекторів того часу. Художня середу 60-х була набагато більш насиченою та різноманітною, ніж ми звикли думати про неї в контексті радянського періоду».