В Україні створять Національну агенцію з якості

Міністр освіти і науки Сергій Квіт повідомив, що стежити за якістю освіти в Україні буде Національна агенція з якості

Про це він повідомив під час брифінгу, передає Еспресо.TV

"Щоб ми були конкурентноздатними на глобальному ринку освіти і займали відповідні позиції у глобальних рейтингах -на сьогодні у нас таких немає - про це можна багато говорити, контроль якості освіти буде відбуватися за рахунок нової структури - Національної агенції з якості, яка формується за квотами принципу", - зазначив С.Квіт.

За його словами, окрім представників уряду, туди входитимуть представники університетів різних форм власності: державної, комунальної, приватної власності. Туди входитимуть представники студенства від Нацакадемії наук, від працедавців, це дуже важливо, що там буде четверо представників від працедавців, тому що працедавці повинні впливати на освітні процеси і контролювати якість.

Тобто ця агенція повинна бути професійно-незалежною. Ця агенція буде відповідати за ліцензування та акредитацію університетів, а на сьогодні паралельно з цим законом, ми вже провели через уряд уже вийшли постанови уряду про нову систему ліцензування та нову систему акредитації.

"Національна агенція з якості - це принципова іновація у нашій системі, так само дуже важливо, що новий закон зменшує навчальне навантаження викладачів, на сьогодні воно складає 900 годин на рік, але фактично - це понад 1000, це дуже часто буває, а новий закон фіксує навчальне навантаження 600 годин на рік, тобто зменшується навчальне навантаження на викладачів і вони можуть більше приділяти уваги фонду дослідження, так само зменшується навчальне навантаження аудиторне, я маю на увазі на студентів - це означає, що буде більше годин для самостійної роботи, будуть запроваджуватися нові критерії оцінювання якості знань.