Український завод досі виготовляє запчастини для російських "Буків"

Шполянський завод запчастин в Черкаській області й досі виготовляє для російської армії комплектуючі зенітно-ракетні установки "Бук"

Про це повідомив колишній директор цього заводу Михайло Шандрук, передає Еспресо.TV з посиланням на Gazeta.ua.

«Фактично завод контролює Росія. Російська Федерація не може виготовляти ці запчастини десь в іншому місті. Знаю, що виготовляють їх з запасом, так щоб на майбутнє вистачило. Яким чином перевозяться та передаються невідомо», - розповів Шандрук.

Однак на заводі не дають офіційних коментарів з приводу того, чому вони й надалі постачають ворожу армію. Разом з тим Черкаська облдержадміністрація вирішила сама розібратись в ситуації, а потім давати коментарі.

У свою чергу, речник РНБО Андрій Лисенко пообіцяв, що українська сторона займеться цим питанням.

Нагадаємо, Шандрука звільнили три роки тому, коли він почав активно цікавитись, чому українське підприємство працює на оборону чужої держави.

Зазначимо, бойовики "ДНР" мали на озброєнні зенітну установку «Бук», з якої 17 липня був збитий пасажирський літак "Боїнг-777", у результаті чого загинули 298 пасажирів.

Довідка:

Шполянський завод був заснований ще в 1967 році, як філіал «Метровагонмаша», котрий знаходився в Митищах Московської області.

Після розпаду СССР завод так і залишився філіалом. На ньому виготовляли комплектуючі для вагонів метро, а заодно й військове замовлення для Росії. Дозвіл на це дало міністерство промисловості.