Частина китайської делегації, що мала прибути на зустріч з Папою, зникла

Безпрецедентний візит Папи Римського Франциска в Азію супроводжується як жестами доброї волі, так і провокаціями і скандалами, відзначають спостерігачі

Так, наприклад, Китай вперше за останні десятиліття відкрив літаку понтифіка доступ у свій повітряний простір. Однак половина китайської делегації пропала напередодні зустрічі з главою Римсько-католицької церкви. За деякими даними, делегати можуть бути заарештовані, інформує Newsru.com.

Святий Престол і Пекін не підтримують жодних офіційних відносин протягом десятиліть, починаючи з приходу в 1949 році до влади комуністів, нагадує The Wall Street Journal. Це пов'язано з тим, що китайська влада вважає своєю прерогативою призначення єпископів, тоді як Ватикан вважає це своїм правом. В 80-х роках Папа Іван Павло II двічі відвідував континент, але кожен раз змушений був уникнути китайського повітряного простору. Цього разу для літака Папи Франциска було зроблено виняток.

WSJ також приділяє увагу телеграмі, яку понтифік направив президенту КНР Сі Цзіньпіну по дорозі з Риму до Сеула. У ній говориться: "Я висловлюю найкращі побажання Вашій Високоповажності та вашим співгромадянам і закликаю Боже благословення заради миру і благополуччя вашої нації". Видання відзначає, що папа традиційно направляє телеграми урядам країн, над якими він летить, проте цього разу за дипломатичними формулюваннями розгледіли бажання налагодити стосунки. Таку ж телеграму, на думку BBC, повинні отримати і російські власті.

У той же час стало відомо про те, що половина з більш ніж 100 китайців, які повинні були прибути в Південну Корею на День азіатській молоді та зустрітися з понтифіком, не зможуть відвідати захід. Reuters відзначає, що прес-секретар комітету з організації папського візиту до Сеула послався на "непросту ситуацію всередині КНР". Інше джерело розповіло, що деякі з бажаючих взяти участь у поїздці були арештовані китайською владою.

Китайські католики діляться на дві громади - "офіційну" церква, яка відома як "патріотична асоціація", і підпільна церква, яка заявляє про відданість тільки Папі Римському. В даний час МЗС Китаю не реагує на запити з приводу членів делегації, відсторонених від участі у заході.

Керівництво Північної Кореї зовсім відмовилося від пропозиції надіслати віруючих до Сеула для участі в месі. Офіційним приводом для відмови послужили американо-південнокорейські навчання, початок яких співпало з пастирським візитом понтифіка. А в той час, як літак Папи летів на захід від Корейського півострова, військові КНДР провели запуск трьох ракет малої дальності у східного узбережжя. Район випробувань був віддалений від маршруту Папи Франциска на сотні кілометрів.