Українські санкції самі по собі не зможуть вплинути на позицію Росії, - експерт

Щоб санкції мали ефект, Україна повинна координувати їх з аналогічними діями Заходу

Такої думки керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, передає ZN.UA.

Коментуючи перспективи запровадження санкцій, експерт зазначив: «Поки говорити про те, що, мовляв, от ми їм покажемо, от ми їм доведемо - рано. В принципі основне завдання санкцій - не «напаскудити», а вплинути на партнера, щоб він змінив тактику своєї поведінки, не важливо - військової, політичної, економічної».

Також Бураковський наголосив: «На мій погляд, Україна, сама по собі, не може прийняти санкції, які здатні вплинути на позицію Росії. Тому наші санкції мають бути скоординовані та узгоджені з міжнародними. І якщо ми дійсно хочемо впливати на Росію, то повинні впливати на неї через міжнародні санкції, а вони вже й так працюють».

Керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій вважає, що санкції мають бути такими, аби вчинити результативну дію. «Важливо вибрати найбільш дієвий інструмент - не завжди пряма й широка заборона так само ефективна, як м'якші, але глибокі обмеження», - вважає він.

Друге питання, на думку експерта, полягає в тому, що санкції завжди вкрай складно вводити проти автократичних режимів: «Автократи плюють на своє населення і його добробут. Реально відчутним буде тільки запровадження санкцій проти самих автократів, тільки впливаючи на їхній особистий добробут можна домогтися якогось ефекту».

На додаток Бураковський підкреслив: «І, нарешті, головне, про що варто пам'ятати, говорячи про санкції: вони ніколи не бувають безоплатними, і країна, яка запроваджує санкції, через певний період часу обов'язково за них платитиме. Як і в якому масштабі - залежить від безлічі факторів».