Білорусь припинила торгову війну з Україною

Білорусь і Україна скасували всі обмеження у взаємній торгівлі

Про це заявив директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності МЗС Білорусії Ігор Назарук, передає "Інтерфакс"

"З 19 серпня з нуля годин будь-які взаємні заходи, що обмежують допуск до взаємної торгівлі, скасовані. Білорусь не застосовує ліцензування до імпорту пива, кондитерських виробів та іншої продукції. Україна не застосовує спецмита, які коливаються в межах від 50 до 60 відсотків ", - повідомив Ігор Назарук. 

Він нагадав, що метою введення білоруською стороною ліцензування українського імпорту було наведення порядку на ринку. 

Зараз, за ​​його словами, ціноутворення приходить в нормальну фазу.

"Є в рамках двосторонніх домовленостей чіткі посили: якщо у нас будуть взаємні претензії, ми будемо вирішувати їх у порядку консультацій, але не направляючи наші дії проти партнера", - сказав він. 

Говорячи про те, як відбилися взаємні обмеження на товарообігу між двома країнами, Назарук зазначив, що в цілому республіка фіксує падіння обсягів зовнішньої торгівлі.

"Але що стосується кондитерських виробів і цукру, то по півріччю не падіння, а зростання на 20 відсотків. А товар до 19 серпня перебував у списку ліцензованих", - підкреслив Назарук. 

У червні влада Білорусі ввела обов'язкове разове ліцензування імпорту макаронних, кондитерських виробів та сировини з країн поза Митного союзу. Це призвело до повної зупинки поставок в республіку українських кондитерських виробів. 

У відповідь Україна ввела спеціальне мито на білоруське молоко, вершки, йогурти, кефіри, вершкове масло, а також на кондитерські вироби з цукру, борошняні солодощі та шоколад в розмірі 55,29 відсотка від митної вартості продукції. При цьому для білоруського солодового пива мито склало 60,05 відсотка від митної вартості.