Кабмін зруйнував корупційну схему оцінки нерухомості часів Януковича

Кабінет міністрів України вчора на засіданні скасував постанову №231, яка монополізувала ринок оцінки нерухомості

Про це сьогодні на брифінгу заявив міністр юстиції України Павло Петренко, передає РБК-Україна

"Мова йде про знищення однієї з наймасштабніших корупційних схем на ринку оціночної діяльності. Та схема, яка фактично створила багатомільйонні потоки в приватні структури цього величезного ринку, створила монополію на цьому ринку і фактично створила величезні проблеми для наших громадян, які були змушені платити в кишені приватних структур десятки мільйонів гривень в місяць за вчинення оцінці нерухомості, земельних ділянок ", - повідомив Петренко. 

За його словами, через цю постанову Кабміну та монополізації послуг оцінки, люди повинні були довго чекати оцінку землі або нерухомості. 

"До цієї постанови на ринку оціночної діяльності діяло більше 5 тис. суб'єктів оціночної діяльності - це і малі підприємці, які мали відповідні ліцензії, і всі бажаючі вибирали собі оцінювача, який пропонував їм вигіднішу економічно обгрунтовану ціну. Це була рівна конкуренція... Після прийняття постанови №231 створилася монополія на ринку оцінки. Був створений один монополіст, приватна структура, яка отримувала 80% доходів від усіх суб'єктів господарської діяльності... Це була монополія, корупція, відсутність конкуренції, високі ціни на послуги для громадян ", - заявив міністр. 

Він також додав, що через постанову №231 термін оцінки квартири збільшився з 2 до 14 днів, а вартість оцінки земельної ділянки з 1,5 тис. грн до 14,5 тис. Грн, вартість оцінки офісу - з 1,2 тис . грн до 11,1 тис. грн, вартість оцінки квартири - з 500 грн до 2,5 тис. грн.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет міністрів України на засіданні в середу ухвалить рішення про повну демонополізації ринку оцінки для цілей оподаткування та нарахування інших обов'язкових платежів.

Прем'єр нагадав, що ця схема, в рамках якої на цей вид оцінки було уповноважено лише кілька фірм, була введена при президенті Вікторі Януковичі. 

Яценюк додав, що давно віддав доручення щодо її ліквідації, однак воно виконувалося майже п'ять місяців. 

Також ЗМІ неодноразово писали, що створення такої монопольної схеми в оціночній галузі лобіював нардеп Антон Яценко.