Генсек ООН про "гуманітарне вторгнення": Своїми діями Росія може погіршити ситуацію на Донбасі

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун, коментуючи вторгнення "гуманітарного конвою" Росії заявив, що будь-які односторонні дії можуть погіршити ситуацію в Донбасі

Він також закликав сторони конфлікту - Росію та Україну - проявляти стриманість після перетину "гуманітарним конвоєм" кордону України. Про це повідомляє прес-служба ООН, передає "ЛігаБізнесІнформ".

"Визнаючи погіршення гуманітарної ситуації, будь-які односторонні дії має потенціал для погіршення і без того небезпечної ситуації в східній Україні", - заявив генсек ООН

Генеральний секретар ООН закликав усі сторони конфлікту продовжувати працювати разом, щоб гарантувати, що гуманітарні товари дійдуть до тих, хто найбільше їх потребує. Він також висловив задоволення заявою президента України Петра Порошенка, який пообіцяв зробити все можливе, щоб запобігти більш серйозним наслідкам в результаті вторгнення "конвою" на територію України.

Нагадаємо, вчора державний кордон України незаконно перетнули 227 російських вантажівок з гуманітарним вантажем. Конвой Російської Федерації з гуманітарним вантажем вже досяг Луганська. Очевидці виклали в мережу відповідні фотографії.

В Євросоюзі вже висловили свою позицію щодо перетину українського кордону російськими вантажівками. Зокрема, Європейський Союз вважає "порушенням недоторканності українського кордону" її перетин автоколоною з гуманітарною допомогою з Росії.

"Гуманітарна допомога має доставлятися і розподілятися за участю міжнародних гуманітарних організацій і за наявності згоди офіційного Києва ЄС закликає російську сторону переглянути одностороннє рішення", - сказав представник Єврокомссіі. Аналогічним чином відреагувала зовнішньополітична служба ЄС.

Також генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен засудив в'їзд російського гуманітарного конвою в Україну без погодження з українською владою і Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

"Це кричуще порушення Росією міжнародних зобов'язань, у тому числі укладених в Берліні та Женеві, і порушення українського суверенітету з боку Росії", - заявив він.

Прес-секретар Пентагону контр-адмірал Джон Кірбі сьогодні заявив, що США стурбовані рішенням Росії направити автоколону з гуманітарною допомогою в Донбас, засуджують цю дію і закликають Москву повернути даний конвой назад.