Росії сподобалось вдиратися в Україну з "гуманітарними конвоями". Обіцяють продовжити надсилати "допомогу" Донбасу

Росія планує і надалі відправляти в Україну «гуманітарні вантажі»

Про це йдеться у заяві російського МЗС, оприлюдненій сьогодні, передає Еспресо.TV.

«Підтверджуємо намір продовжити співпрацю з МКЧХ в зусиллях з надання гуманітарної допомоги жителям Південного Сходу України, потреба в якій аж ніяк не відпала. Наша допомога і раніше затребувана», - йдеться в заяві.

В дипломатичному відомстві також стверджують, що «на всіх етапах підготовки і проведення акції російські представники перебували в тісній взаємодії з керівництвом та співробітниками МКЧХ, ретельно виконували їхні рекомендації». Попри те, що представники Червоного Хреста не супроводжували вантажі, які вчора прорвалися на територію України. Натомість, колону вантажівок супроводжували терористи.

Нагадаємо, вчора державний кордон України незаконно перетнули 227 російських вантажівок з начебто гуманітарним вантажем

В Євросоюзі вже висловили свою позицію щодо перетину українського кордону російськими вантажівками. Зокрема, Європейський Союз вважає "порушенням недоторканності українського кордону" її перетин автоколоною з гуманітарною допомогою з Росії.

"Гуманітарна допомога має доставлятися і розподілятися за участю міжнародних гуманітарних організацій і за наявності згоди офіційного Києва ЄС закликає російську сторону переглянути одностороннє рішення", - сказав представник Єврокомссіі. Аналогічним чином відреагувала зовнішньополітична служба ЄС.

Також генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен засудив в'їзд російського "гуманітарного конвою" в Україну без погодження з українською владою і Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун, коментуючи вторгнення "гуманітарного конвою" Росії заявив, що будь-які односторонні дії можуть погіршити ситуацію на Донбасі та закликав сторони об’єднати зусилля щодо доставки гуманітарного вантажу мешканцям сходу України.

"Визнаючи погіршення гуманітарної ситуації, будь-які односторонні дії має потенціал для погіршення і без того небезпечної ситуації в східній Україні", - заявив генсек ООН. 

В свою чергу в ОБСЄ закликали сторони повернутися до співпраці в питанні доставки російського "гуманітарного вантажу". 

Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови обговорили російсько-український конфлікт. Вони дійшли згоди, що вторгнення російського "гуманітарного конвою" є провокацією і закликали до виведення російських військ з України

Відзначимо, вантажівки з російського «гуманітарного конвою» сьогодні вранці почали повертатися на територію Росії. Станом на 13 годину 184 вантажівки покинули територію України. Українським прикордонникам не дали перевірити їхній вміст. 

За інформацією РНБО, у вантажівки, які зайшли під виглядом гуманітарної допомоги з Росії, завантажують обладнання військового заводу «Топаз» та Луганського патронного заводу.