Британський генерал: Країни НАТО не готові до загрози з Росії

Західна Європа насилу зможе захистити себе у випадку російської агресії, заявив колишній заступник верховного головнокомандувача силами НАТО в Європі сер Річард Ширрефф

На його думку, країни-члени НАТО повинні переозброїтись перед обличчям зростаючої загрози з боку Росії, передає Росбалт.

Ширрефф визнав, що заклик до країн Європи переозброїтись непопулярний, враховуючи поточні економічні проблеми, але додав, що Північноатлантичний альянс повинен "відновити свій потенціал".

"Я не сумніваюся, що ідея непопулярна, але наше політичне керівництво повинно це почути і зрозуміти, що воно зобов'язане вжити заходів, якщо ми серйозно вважаємо, що альянс повинен бути в змозі захистити себе в майбутньому", - сказав генерал. За його словами, країни Європи "підірвали свій військовий потенціал" і тепер повинні "залізти в кишеню і витратити гроші на оборону".

Генерал Ширрефф підкреслив, що бачить "явні розбіжності між риторикою, яку ми чуємо з вуст командування НАТО в тому, що стосується наших зобов'язань, і тим, що країни НАТО готові зробити на практиці".

Вересневий саміт НАТО в Уельсі може "переконливо продемонструвати" Росії, що НАТО серйозно ставиться до питань оборони, вважає генерал Ширрефф. Він також додав, що вся ситуація з безпекою в Європі змінилася після приєднання Криму до РФ і початку боїв на Сході України.