Яценюк пояснив, чому забрав у Фірташа гірничі комбінати

Іршанський гірничо-збагачувальний і Вільногірський гірничо-металургійний комбінати приносили в 10 разів більше прибутку, ніж платив державі за їх оренду "Кримський титан"

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Комбінати були в так званій оренді минулої влади. При прибутках мінімально 1 млрд грн на рік держава отримувала цілих 100 млн грн. Тому ми сьогодні повернули ці комбінати в 100% держвласність. Далі уряд буде приймати рішення приватизувати "Об'єднану гірничо-хімічну компанію", або залишити ці комбінати виключно на 100% в держвласності" - сказав він. 

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що Кабмін передав цілісні майнові комплекси Іршанського гірничо-збагачувального і Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) після припинення договору їх оренди з ПрАТ "Кримський титан". 

МЕРТ зобов'язане закріпити майнові комплекси цих ГЗК за держпідприємством "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" на правах господарського відання. 

У 2012 році "Кримський титан" домовився з Фондом держмайна (ФДМ) про оренду Іршанского ГЗК і Вільногірського ГМК до вересня 2014 року. Влітку поточного року Кабмін вирішив не продовжувати ці договори оренди. 

"Кримський титан" (Армянськ, АРК) - провідний у Східній Європі виробник діоксиду титану, належить Дмитру Фірташу.