Росія намагається купити участь кримських татар у виборах в Криму за 11 млрд.

Представник маріонеткової влади Криму Сергій Аксьонов закликав кримських татар не бойкотувати парламентські і муніципальні вибори, що пройдуть 14 вересня, обіцяючи їм гроші

На конференції, присвяченій проблемам кримських татар, він заявив, що на їх облаштування буде виділено 10,8 млрд рублів (близько $300 млн). А представник президента Росії в Олег Белавенцев заявив, що кримські татари з'являться в його апараті, передає Еспресо.TV з посиланням на «Коммерсант».

В Меджлісі кримських татар, представники якого не отримали слова на конференції, назвали збори "передвиборчою акцією". Експерти відзначають, що легітимність майбутніх виборів без участі кримськотатарського меншини "буде ставитися під сумнів".

Аксьонов повідомив, що в Федеральній цільовій програмі розвитку Криму до 2020 року на облаштування репатріантів (кримські татари почали повертатися до Криму з депортації 25 років тому) виділено 10,8 млрд рублів.  

"Уже сьогодні на облаштування депортованих спрямовано з федерального бюджету 450 мільйонів рублів з 800 запланованих цього року. Ці гроші підуть, наприклад, на газифікацію селищ компактного проживання".

Також пан Аксьонов пообіцяв відремонтувати мусульманські святині (в список потрапили мечеті XV і XIX століття і єдиний в Криму мусульманський монастир XV-XVI століття).

Голова Меджлісу Рефат Чубаров повідомив на своїй сторінці в "Фейсбуці", що виступити на конференції делегували його заступника Ахтема Чийгоза. Але йому було в цьому відмовлено організаторами заходу. Меджліс хотів підняти на конференції питання про заборону на в’їзду до Криму лідерам народу (до 2019 року відвідувати територію РФ не можуть екс-глава Меджлісу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров) і на проведення мітингів (зокрема, був заборонений траурний мітинг в річницю депортації 18 травня). Крім того, Меджліс обурює проведення обшуків в мечетях, медресе і будинках мусульман.

Заступник голови Меджлісу Наріман Джеляль заявив, що конференція була "передвиборчою акцією". За його словами, кримська влада "багато обіцяють" кримським татарам, але "мало роблять".

"Різними обіцянками наш народ намагаються заманити на виборчі дільниці".

За оцінками Меджлісу, взяти участь у виборах збираються від 20 до 30% кримських татар (12 червня Меджліс заборонив "співвітчизникам" балотуватися на виборах і голосувати).

"Багато хто з них планують прийти на дільниці і зіпсувати бюлетень", - упевнений заступник голови Меджлісу.

Нагадаємо, 14 вересня в Криму пройдуть вибори до парламенту та муніципальних рад. Лідер Меджлісу Рефат Чубаров закликав кримських татар бойкотувати ці вибори.