Країни-члени ЄС досі гальмують нові санкції проти Росії

Представники Євросоюзу у середу не ухвалили рішення щодо імплементації нових санкцій проти Росії за її військове втручання в Україну

Наступна їхня зустріч має відбутися у четвер, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

За повідомлення європейських дипломатів, тоді як Німеччина проштовхувала запровадження санкцій, кілька інших країн ЄС захотіли їх відкласти, оскільки, за їхніми словами, сторони дотримуються режиму припинення вогню на Донбасі.

"Кілька країн захотіли зачекати", – сказала майбутній верховний представник ЄС із закордонних справ, керівник МЗС Італії Федеріка Моґеріні. Вона відмовилася назвати, які це країни.

Як повідомляє Reuters з посиланням на європейських дипломатів, Італія, Австрія і Фінляндія, які мають тісні зв’язки з Росією, чинять спротив запровадженню нових санкцій проти Москви.

Санкції ЄС не можуть бути запроваджені, якщо хоча б одна країна-член має заперечення.

Нагадаємо, 5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання з 12 пунктів, який передбачає, зокрема, негайне припинення вогню з 18:00 того дня за київським часом на сході України, обмін військовополоненими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню і моніторинг за становищем на українсько-російському кордоні. 

В ЄС заявили, що запровадження нових санкцій може бути зупинене, якщо Москва поважатиме умови припинення вогню на Донбасі та відведе свої війська з території України.

Санкції були погоджені лідерами Євросоюзу у той час, як 5 вересня в Уельсі відбувався саміт НАТО.

У середу канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що виступає за введення в дію нового пакету санкцій проти Росії.