Німеччина просить Google пояснити принцип роботи пошуковика

Міністр юстиції Німеччини Хайко Маас закликав американського інтернет-гіганта Google Inc. зробити більш прозорою схему роботи пошуковика

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на Financial Times.

"Google займає левову частку ринку, а як ми всі знаємо, той, хто не з'являється у верхніх рядках пошуку, віртуально не існує, - заявив Маас в інтерв'ю FT. - Тому я вважаю, що компанія володіє величезною владою над споживачами та учасниками ринку, і нам необхідно вжити відповідних заходів, щоб запобігти зловживанню цією владою. В результаті питання зводиться до прозорості алгоритму, який Google використовує для ранжирування результатів пошуку ".

Колишній посол США в Німеччині Роберт Кімміт негативно поставився до пропозиції Мін'юсту, зазначивши, що європейські країни і компанії, що працюють в умовах вільного ринку з його сприятливими умовами для інновацій, повинні бути стурбовані закликом порушити право на інтелектуальну власність. Крім цього аргументу, представники Google відзначали ризик від атак спамерів в разі, якщо пошуковий алгоритм стане відомий широкій публіці.

Минулого тижня Єврокомісія пішла на безпрецедентний крок, втретє відхиливши пропозицію Google щодо врегулювання претензій щодо порушення європейського антимонопольного законодавства. Конкуренти звинувачують компанію у використанні домінуючого становища на ринку інтернет-реклами для просування власних продуктів і сервісів.

Якщо компанія і ЄК не дійдуть згоди, щодо Google може бути почате формальне розслідування. Підсумками розслідування можуть стати штраф у розмірі до 10% світової виручки компанії, або порядку $ 6 млрд., або, в найгіршому для Google випадку, припис виділити європейський бізнес в окрему компанію.