Кримчан штрафуватимуть за відмову від участі у переписі населення

Відповідні поправки уже внесли до закону "Про Всеросійський перепис населення"

За відмову брати участь у переписі населення в Криму будуть штрафувати, повідомляє Громадське Радіо.

У жовтні в анексованому Криму Росія має відбутись перепис населення. Уряд Російської Федерації доручив Росстату охопити переписом 100% громадян. Анкета, яку повинні заповнити кримчани, складається з 33 пунктів. 

Перед початком перепису населення в "Республіці Крим" та в Севастополі уряд, з ініціативи російського статистичного управління, внесло поправкидо закону "Про Всеросійський перепис населення". Поправки передбачають введення штрафів у розмірі від 100 рублів до 300 рублів за відмову брати участь у переписі, за заповнення не всіх полів анкети та за надання працівникам служби Росстату невірних даних про себе. 

За словами гендиректора Всеросійського центру вивчення громадської думки Валерія Федорова, введення штрафів "відмовникам" - давня мрія Росстату, чиєю головною метою є підвищення дисципліни при проведенні перепису. 

На думку громадського активіста кримчанина Сергія Петренко, далеко не всі жителі півострова в даній складній політичній ситуації готові, наприклад, назвати свою національність, особливо, якщо житель Криму вважає себе українцем. Штрафи за відмову відповідати на будь-які питання - це порушення прав людини.

"Багато кримських українців через почуття страху і самозбереження називатимуть іншу національність", - вважає Сергій Петренко.

Нагадаємо, фронтмен гурту "Друга ріка" Валерій Харчишин нещодавно заявив, що його гурт не буде виступати в окупованому Криму.