У Баку розпочали будування нового «газового коридору», що доставлятиме газ до Європи

«Південний газовий коридор» постачатиме газ транзитом через Грузію до Туреччини і далі в Європу

Новий газопровід працюватиме паралельно з уже існуючим газопроводом "Баку-Тбілісі-Ерзурум". У грузинському Гардабані труба буде приєднана до насосної станції, а потім газовий потік буде направлений до Туреччини по вже існуючій інфраструктурі, повідомляє УНІАН з посиланням на «ВВС Русская служба».

У квітні 2015 для відправки газу з Туреччини європейським споживачам буде розпочато будівництво Транс-Анатолійського газопроводу (TANAP), який дозволить доставити газ до Болгарії. Для подальшого його транспортування - через Грецію і Албанію в Італію - буде додатково споруджена Транс-Адріатична гілка (TAP).

Газ по новому коридору з родовища Шах-Деніз почне надходити до Туреччини в 2018 році, а до Європи в 2019.

Азербайджан, за оцінками фахівців, має намір щорічно поставляти 16 млрд. кубометрів газу в Європу з наступним збільшенням до 20 млрд. кубометрів.

Разом з тим, як відзначає незалежний політолог Фарід Гулієв, поставки азербайджанського газу в Європу ніяк не позначаться на російських поставках. 

Раніше повідомлялося, що в Європі хочуть повністю заморозити будівництво російського газопроводу «Південний потік». Відповідну резолюцію Європарламент прийняв 18 вересня.