МЗС України заявляє, що влада Росії продовжує репресії проти кримських татар

Міністерство закордонних справ України засуджує утиски кримських татар, до яких у Криму вдається російська влада і закликає міжнародну спільноту висловити аналогічну позицію

Про це заявив речник МЗС Євген Перебийніс, передаэ Еспресо.TV

Він зокрема нагадав, що Росія висловила письмовий протест у звʼязку з участю Меджлісу кримськотатарського народу у світовій конференції з питань корінних народів, яка триває у Нью-Йорку. Крім того, зазначив речник МЗС, 16 вересня в Сімферополі будівлю Меджлісу кримськотатарського народу оточили автоматники, там провели обшук, а вже наступного дня будівлю Меджлісу опечатали.

Також, за словами Перебийноса, у Криму складають списки забороненої літератури, тривають обшуки в будинках і навчальних закладах кримських мусульман.

«Всі ці акти яскраво підтверджують ненависть і шовіністичну політику, яку РФ здійснює стосовно кримськотатарського народу від початку збройної окупації та анексії Криму. Над кримськими татарами нависла реальна небезпека розправи», – сказав Євген Перебийніс.

Він зазначив, що МЗС України вкотре закликає міжнародне співтовариство та всі світові правозахисні організації засудити дії Росії, продемонструвати солідарність та вжити заходів, щоб зупинити наступ на права та свободи людини, основоположні норми та принципи міжнародного права.

Незабаром після анексії Криму президент Росії Володимир Путін заявляв зокрема, що «не може допустити, щоб кримськотатарський народ став розмінною монетою у якихось міждержавний суперечках».

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв цього тижня заявив, що самопроголошена влада Криму склала переліки тих кримських татар, яких «хочуть ліквідувати».