В Держдумі Росії проголосували проти іноземців в ЗМІ

Держдума в першому читанні прийняла законопроект про обмеження іноземної присутності в засобах масової інформації

Згідно з документом, іноземці не можуть мати більше 20 відсотків акцій в російських компаніях, що володіють ЗМІ. Зарубіжні підприємці, особи без громадянства та росіяни з другим громадянством не зможуть засновувати ЗМІ. Виняток зроблено тільки для іноземних компаній, власниками яких є росіяни, пише Snob.ru.

За ухвалення документа проголосували 434 депутати, проти виступив тільки парламентарій від партії «Справедлива Росія» Дмитро Гудков. На його думку, заборона негативно позначиться на конкурентоспроможності вітчизняного медіабізнесу.

Документ був розроблений першим заступником голови інформаційного комітету, депутатом від ЛДПР Вадимом Дєньгіним, першим заступником глави земельно-будівельного комітету, депутатом від «Справедливої ​​Росії» Володимиром Парахіним і членом комітету з безпеки Денисом Вороненковим від КПРФ. За словами першого заступника комітету з інформаційної політики, есера Леоніда Левіна, поправки в закон про ЗМІ своєчасні, і такі норми діють у багатьох країнах.

Дєньгін розповів, що законопроект розглядався в прискореному режимі через події навколо російських кордонів і «величезною інформаційною атаки на керівництво країни». Він вважає, що бізнес в журналістиці все одно впливає на політику: «Для мене безпека країни первинна, а бізнес - вторинний».

Глава Фонду розвитку громадянського суспільства Костянтин Костін вважає, що російська влада повинна думати про захист інформаційного простору в період введення санкцій.

Поправки торкнуться телеканалів СТС, «Домашній», «Перець», Disney, Discovery, TV 1000, Eurosport, і Cartoon Networks і видавничі будинки Burda, Hears Shkulev Media, Sanoma Independent Media і «Едіпресс-Конлига».