Російський уряд хоче обкласти податками продукцію Білла Гейтса

Російське Мінкомзв'язку пропонує ввести цільовий збір на імпортні ліцензії на програмне забезпечення

Як заявив на зустрічі з президентом Володимиром Путіним глава відомства Микола Нікіфоров, зараз ліцензії на ПЗ обкладаються за нульовою ставкою, при цьому три чверті програмного забезпечення фактично поставляється з-за кордону, передає "Интерфакс".

За словами Никифорова, розмір цільового збору не повинен перевищити 10%.

"Це може бути навіть якась плаваюча шкала, почати з 5 відсотків, потім сім, дев'ять, по роках, подивитися по мірі потреб ринку", - пояснив міністр. 

На ці цільові кошти можна буде підтримати російські компанії, які мають певний експортний потенціал, вважають в Мінкомзв'язку. Відомство також пропонує створити комплексну програму і цільовий фонд для підтримки російських розробників програм для забезпечення "інформаційного суверенітету країни". 

"Необхідно виробити комплексну програму, яка дозволить підтримати, в тому числі, російських виробників програмного забезпечення, і крок за кроком, рік за роком виробити весь необхідний набір продуктів для - дозволю собі такий термін - інформаційного суверенітету Росії", - так прокоментував пропозицію міністерства Нікіфоров . 

Він пояснив, що в якості однієї з форм підтримки Мінкомзв'язку пропонує розглянути створення окремого цільового фонду з розвитку російського ПО. "В якості моделі хочемо запропонувати форму, аналогічну тому фонду, за допомогою якого ми здійснюємо ту саму масштабну стройку волоконно-оптичних ліній зв'язку. Там діє збір 1,2% від усіх витрат на послуги зв'язку в нашій країні", - сказав він. 

З іншого боку, за словами міністра, цілий ряд компаній отримав відмови від поставок високотехнологічного комп'ютерного обладнання та оновлення програмного забезпечення, тому шукають альтернативи. Путін поцікавився, чи є реальна заміна провідним компаніям. 

"Повноцінних альтернатив сьогодні немає у всьому світі, - констатував міністр. - І, по суті, світове співтовариство дуже серйозно цим монополізмом стурбоване. Адже монополізм якраз і породив ті самі проблеми, з якими зіткнулися і сотні мільйонів користувачів, і окремі компанія в усьому світі ".