Нафтогаз України: Після зустрічі з "Газпромом" Угорщина зупинила потік газу в Україну

Угорщина зупинила транспортування реверсного газу в Україну

Про це Еспресо.TV повідомили у прес-службі НАК Нафтогаз України.

"25 вересня о 17:55 за київським часом український оператор газотранспортної системи (ГТС) Укртрансгаз отримав по електронній пошті від угорського оператора ГТС FGSZ повідомлення про припинення подачі газу з 19:00 з технічних причин "до подальшого повідомлення". Дане рішення було прийнято угорською владою після зустрічі голови правління Газпрому Олексія Міллера і прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, яка відбулася в понеділок, 22 вересня. Це відбулося всього за кілька годин перед наступним раундом тристоронньої зустрічі між Україною, Росією та ЄС, яка повинна початися в п'ятницю вранці в Берліні", - йдеться в повідомленні.

У компанії відзначають, що зупинка подачі газу була несподіваною і незрозумілою, оскільки між Укртрансгазом і FGSZ діє контракт, який регулює потік газу між Україною і Угорщиною в обох напрямках. Обидва оператори не мають стандартного договору сполуки (interconnection agreement), хоча Укртрансгаз неодноразово просив підписати такий договір відповідно до вимог Енергетичного Співтовариства.

"Нафтогаз має контракт з приватними компаніями Західної Європи на поставку газу в Україну через Угорщину. В четвер вдень FGSZ припинила надання транзитних потужностей цим компаніям і, відповідно, потік газу з Угорщини в Україну зупинився. Обсяги транзиту газу з України до Угорщини на даний момент залишаються без змін. FGSZ не зміг надати жодної додаткової інформації про причини і тривалість перерви ні Укртрансгазу, ні Нафтогазу. За інформацією Нафтогазу, західноєвропейські постачальники газу також не отримали від FGSZ прийнятного пояснення даної ситуації", - зазначають в компанії.

У Нафтогазі висловили жаль з приводу рішення FGSZ і закликали угорських партнерів дотримуватися їх контрактних зобов'язань і законодавства ЄС, оскільки рішення про призупинення реверсу суперечить основним принципам єдиного енергетичного ринку Європейського Союзу. Компанія також закликала ЄС вжити колективне рішення щодо забезпечення енергетичної безпеки Європи та виконанню внутрішніх правил ЄС, так як Росія не повинна мати можливостей для енергетичного шантажу України та ЄС.