Україна готова достроково віддати борги Росії епохи Януковича

Україна прийме всі заходи для дострокового погашення викуплених Росією в період правління Януковича єврооблігацій в разі обгрунтованої вимоги

Про це повідомили в Міністерстві фінансів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Єврооблігації, викуплені Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту в грудні 2013 року, випущені на стандартних для такого роду запозичень умовах із застереженням щодо граничного розміру боргу, яке відповідає положенням Бюджетного кодексу, і в разі обгрунтованої вимоги власників таких облігацій про дострокове їх погашення Україною ухвалить всі заходи для виконання зобов'язань. 

Фінансове відомство у відповідь на запит відзначило, що показник відношення державного та гарантованого державою боргу до валового внутрішнього продукту (ВВП) розраховується на кінець року до номінального ВВП, офіційно оприлюдненим органом статистики, тому вимір цього показника на будь-яку дату протягом року є некоректним і неправильним . 

"Зіставлення показників боргу і ВВП на будь-яку іншу дату, крім 31 грудня, не має економічного сенсу", - підкреслили в Мінфіні. 

Згідно з Бюджетним кодексом України, загальний обсяг державного боргу та гарантованого державою боргу на кінець бюджетного періоду не може перевищувати 60% річного номінального обсягу ВВП України. У разі перевищення цієї граничної величини Кабінет міністрів зобов'язаний вжити заходів для приведення такого загального обсягу боргів у відповідність із положеннями Бюджетного кодексу. 

Традиційно Держстат публікує перші дані про номінальний обсяг ВВП за рік наприкінці першого кварталу наступного року. 

У Мінфіні уточнили, що ковенанта про граничну суму боргу в інших боргових зобов'язаннях відсутня. 

Відносно $ 605,9 млн боргу України перед Росією, який погашався в рамках угоди від 1997 року про взаємозалік у зв'язку з перебуванням Чорноморського флоту РФ на території України, Мінфін повідомив у запиті, що взаємозалік за 2014 проведений на загальних умовах. 

"Надалі позиція буде визначатися", - йдеться у відповіді на запит. 

Нагадаємо, Мінфін РФ не виключає, що ковенанти за євробондами України будуть порушені в третьому кварталі, в результаті чого Росія зможе зажадати достроково погасити папери на 3 мільярди доларів.