Радник Яценюка: Дешева нафта на світовому ринку вигідна і корисна для України

Зниження ціни на нафту вигідне Україні, власне як споживачу, і тим, що це змусить Росію знизити ціну на газ

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив економіст, радник прем’єр-міністра Арсенія Яценюка  Олександр Кірш, коментуючи ситуацію з ринком нафти у світі.

«Чудова новина. Україна нафту купує, а не продає, і те, що вона дешевшає - корисно для ринку. Є шанс, що не зростатимуть ціни на бензин, а може, зменшуватимуться. Не тільки це пов'язано з цінами на бензин, а все, що пов'язане з нафтою. Дай бог такій політиці Саудівської Аравії протриматися довше, тому що Саудівська Аравія зараз є провідником інтересів США, і якщо ціни на нафту будуть зменшуватися далі - економіка Росії розвалиться», - зазначив економіст.

За його словами, зменшення ролі Росії на нафтовому ринку (що призведе до падіння економіки РФ), змусить її шукати компроміси на ринку газовому. А саме, нарешті, поступитися у газових переговорах з Україною.

«Оскільки Росія бачитиме безперспективність війни подальшої з Заходом, можна буде з Росією домовлятися про нормальні, економічні ціни на газ», - вважає Кірш. 

Також він зазначив, що від такої ситуації у виграші залишається Саудівська Аравія, яку підтримують США.

«Зниження цін обертається великим припливом клієнтів на нафту. Це підвищить рівень реалізації нафти в барелях. Може сумарний прибуток підвищиться. Бачачи, що політика Саудівської Аравії економічно гнучка, то інші країни будуть хотіти ще більше купувати нафту. Саудівська Аравія більше отримає, ніж втратить - в плані прибутку за нафту і в плані боротьби з альтернативними джерелами енергії», - зазначив експерт і додав: «Тут без істотного політичного впливу США і європейського світу не обійшлося».