З анексованого Криму почали втікати вже і російські банки

Тільки но сформований банківський ринок анексованого Криму знову почав змінюватися, півострів вже почали покидати навіть російські невеликі банки

Першим покидає регіон томський Промрегіонбанк - лише через два місяці після виходу в Крим. До цих пір зовнішні ризики блокували півострів тільки для великих гравців, пише газета "Коммерсантъ".

З 15 жовтня Промрегіонбанк, підконтрольний "СМ Капіталу" (колишній "Урса капітал проекти") і пов'язаним з ним особам, припиняє роботу в Криму та закриває єдиний кредитно-касовий офіс (ККО) в Сімферополі, відкритий тільки 14 серпня. Тоді голова правління Промрегіонбанка Андрій Чураков говорив, що це лише перша точка в Криму, з яким банк пов'язує великі надії. 

Чому перспективи регіони були настільки швидко переглянуті, банк вчора лише загально пояснив в офіційному повідомленні на сайті: "Закриття офісу в Сімферополі - це вимушений крок, пов'язаний із загостренням зовнішньополітичної обстановки і посиленням системних ризиків для банку і його партнерів як на території Криму, так і в інших російських регіонах присутності. Бажаючи зберегти стабільність в роботі і довіру клієнтів, керівництво Промрегіонбанка прийняло рішення про закриття ККО "Сімферопольський" ". 

Це перший відомий випадок добровільного відходу російського банку з Криму, досі вважався перспективним з фінансової точки зору регіоном, особливо для невеликих гравців.

Всього в Криму працює майже 30 російських банків.

Сам банк у відповіді на запит "Комерсант" вказав економічні, а не політичні причини. "На практиці і витрати, і період окупності виявилися набагато більше, ніж передбачалося. Покласти додаткове фінансове навантаження на решту регіонів присутності банку ми поки не можемо, - повідомили в прес-службі Промрегіонбанка.- Саме тому довелося переглянути початкові плани і закрити офіс в Сімферополі ". 

За словами співрозмовників "Комерсант" в головному офісі банку, право на існування мають обидва пояснення - як політичне, так і економічне. "Крим на перевірку виявився не так привабливий, як здавалося: ціни на оренду, як у Москві, а от населення набагато менше 2 млн осіб на весь півострів", - вказує співрозмовник "Комерсант" у банку.

Втім, політичний аспект, схоже, все-таки основною. "Уже зараз зрозуміло, що ситуація навколо Криму дуже напружена, санкції продовжаться, і ризикувати взаємовідносинами всього банку з західними контрагентами заради не найбільшого очевидного і поки що маленького бізнесу в Криму немає сенсу", - говорить співрозмовник "Комерсант", зазначаючи що напруженість у відносинах вже відчувається.