Конгрес російської інтелігенції закликав Ернста розслідувати телефальшівку про «розіп’ятого хлопчика»

В Москві відбулася III відкрита сесія Конгресу інтелігенції «Проти війни, самоізоляції Росії, реставрації тоталітаризму», учасники якої підтримали відкрите звернення до керівника ВАТ «Перший канал» К. Ернсту з приводу телефальшівок.

Текст звернення опублікований на сайті „Новой газеты».

Автори звернення нагадують Ернстові, що автори фальшивок „поділяють відповідальність за кров, що проливається в братській країні”, а також про те, що  „одним з найтрагічніших наслідків поширення цієї дезінформації стало прагнення багатьох сотень відважних ідеалістів в нашій країні, як правило, молодих людей, негайно кинутися в Донбас, записуючись в різні збройні формування - для захисту мирного населення від нібито загрожує йому геноциду і терору”. „Відповідальність за це лежить і на тих, хто, перекресливши свою журналістську професію, став частиною машини пропагандистської війни”, - вважають автори звернення.

Автори закликають Ернста „зняти з совісті колективу «Першого каналу» і зі своєї совісті хоча б частину провини”, провести службове розслідування про причини потрапляння явних фальшивок в ефір, про те, чому, дуже швидко дізнавшись про брехливість повідомлень, редакція не взяла на себе працю дезавуювати їх, незважаючи на вже вибухнула публічний скандал.

„Немає сумніву, що це самоочищення редакції «Першого каналу» послужить вражаючим сигналом для інших журналістів. Але головне - це буде конкретним знаком Україні і всьому світу, що Росія прагне до припинення конфронтації, до реального мирного діалогу”, - вважають автори звернення.