Тищенко: Екс-міністра екології Злочевського судитимуть в Англії заочно

Справа щодо відмивання грошей проти колишнього міністра екології України Микола Злочевського наразі є найкрупнішою з тих, що розслідують в Англії

Про це у блозі на Еспресо.TV написала колишній керівник Міжвідомчої комісії з розробки антикорупційного законодавства Адміністрації президента Олена Тищенко.

За її словами, на міжнародному форумі з повернення українських активів, який відбувся в Лондоні в квітні цього року, в якості практичних прикладів виведення українськими чиновниками бюджетних коштів в основному обговорювалося дві справи: колишнього міністра екології Миколи Злочевського та колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького 

«Перший став відомий після того, як одноразовим платежем спробував перевести з Англії на свій особистий рахунок в Швейцарії 30 мільйонів євро. Ті, хто хоч трохи знайомий із західною банківською системою зрозуміють сміховинність цієї спроби. І її абсурдність. Чи то на юристів в Англії поскупився, чи то просто так звик до того, що в Україні все сходить з рук. Швидше і те й інше разом», - зазначила Тищенко.

«При цьому, - додала вона, - Англія - одна з небагатьох країн, яка карає за відмивання грошей незалежно від того, чи засуджений злочинець в країні, де ці кошти він вкрав. І незалежно від того, в якій країні він знаходиться. Засудження відбувається заочно. Саме тому нам було так важливо, щоб Злочевський не залишився безкарним у нас. Бо якщо він притягнутий до кримінальної відповідальності в Англії, а в Україні немає, - це прямий доказ того, що з корупцією ми не боремося і боротися не збираємося. Так що про яке фінансування і дорогу до Європи може йти мова?»

«За словами представників англійської SFO (Управління по боротьбі з особливо серйозними злочинами), справа Злочевського на даний момент є найбільш крупною в їхньому віданні. Для успішного завершення розслідування вони приїжджали в Україну і передали українському Міністерству внутрішніх справ пакет документів, в якому міститься маса інформації про компанії та рахунки Злочевського на Кіпрі та в Швейцарії. Тільки по одній кіпрській компанії в грудні 2013 року він задекларував прибуток у розмірі 24 мільйони євро», - додала Тищенко.