Узбекистан просить світ допомогти врятувати Аральське море

Узбекистан запросив міжнародної підтримки в порятунку Аральського моря, яке швидко висихає

За даними видання Spiegel Online, президент Узбекистану Іслам Карімов виступив в середу, 29 жовтня з ініціативою провести міжнародну конференцію експертів і донорів, щоб запобігти зникненню колись четвертого по величині озера у світі, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

У своєму зверненні глава держави, зокрема, написав: "Країни регіону не володіють достатніми фінансами і логістикою, щоб взяти під контроль екологічні, соціоекономічні та гуманітарні наслідки цієї катастрофи".

Один із супутників Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) зробив знімки, що свідчать про те, що південна частина Аральського моря повністю висохла. У зв'язку з цим генеральний секретар ООН Пан Гі Мун застеріг у своєму відеозверненні, що водойма на кордоні Узбекистану і Казахстану знаходиться на межі зникнення.

Висихання Аральського моря вважається найбільшою природною катастрофою, викликаною діяльністю людини. Її причина криється в інтенсивному використанні в сільськогосподарських цілях води з річок Амудар'я і Сирдар'я, які раніше живили зникаюче солоне озеро. Рівень води в озері почав стрімко падати, починаючи з 1960-х років.