ЄБРР погодив виділення додаткових €350 млн для будівництва укриття на ЧАЕС

Рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) погодила виділення додаткових €350 млн для будівництва "Нового безпечного конфайнмента" на Чорнобильській атомній електростанції

Про це повідомила прес-служба банку, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна"

"Бюджетний дефіцит Чорнобильського проекту становить €615 млн. Для покриття цього дефіциту пропонується внесення додаткового вкладу з боку ЄБРР в обсязі €350 млн, вкладу з боку "Великої сімки" в обсязі €165 млн, а також залучення грантового фінансування в обсязі близько €100 млн від інших країн-доноров, що не входять в "сімку", - йдеться в повідомленні. 

За даними ЄБРР, країни "Великої сімки" ведуть активну роботу з мобілізації додаткових коштів і планують проведення конференції зі збору коштів навесні 2015 року. 

"У разі якщо країни-донори, що не входять в "сімку", не зможуть зібрати необхідні кошти, ЄБРР надасть відсутнє фінансування з власних фондів", - резюмують в ЄБРР. 

Завершення робіт з будівництва НБК заплановано на кінець 2017 року, а загальна підсумкова вартість плану заходів на об'єкті "Укриття" (основним елементом якого є будівництво НБК) оцінюється на рівні €2,15 млрд. З цієї суми, вартість будівництва НБК - близько €1,5 млрд. 

Наразі Чорнобильський фонд "Укриття", яким управляє ЄБРР, отримав більш €1,2 млрд від 43 донорів. До сьогоднішнього рішення про виділення додаткових коштів, ЄБРР вже надав €325 млн зі своїх власних ресурсів на підтримку робіт в Чорнобилі.

Нагадаємо, у квітні на ЧАЕС почали піднімати новий безпечний конфайнмент.

Конфайнмент - це захисна споруда, яка включає комплекс технологічного обладнання для вилучення із зруйнованого енергоблоку Чорнобильської АЕС матеріалів, які містять ядерне паливо; системи, призначені для перетворення цього енергоблоку на екологічно безпечну систему та забезпечення безпеки персоналу, населення на навколишнього середовища.