Позитивне мислення краще впливає на здоров’я, ніж фізичні вправи, - дослідження

Позитивна інформація та гарні новини про старість покращують здоров’я людей похилого віку

Вчені винайшли новий спосіб залишатися активними та здоровими людям похилого віку – це позитивне мислення, пише The Daily Mail.

Переконання, що люди похилого віку не опиняються «за бортом», може допомогти людині залишатися у гарній фізичній формі у більш старшому віці, вважають вчені.

Американські дослідники з’ясували, що у людей, які підсвідомо були налаштовані на позитивні стереотипи про старіння, покращувався фізичний стан.

Вчені вирішили дізнатись, як стереотипи про старіння впливають на реальність. Дослідники порівняли людей, яким надавали позитивні повідомлення про старіння, з тими, які не отримували таких позитивних новин.

Після трьох тижнів, протягом яких люди похилого віку отримували позитивні повідомлення, вони змогли краще ходити, вставати зі стільця, триматись на ногах.

Окрім покращення фізичного стану, позитивні результати вчені відзначили і у психічному здоров’ї. Позитивні стереотипи закріпились, а негативні послабшали, що довело, що внутрішнє ставлення до свого організму впливає на зовнішній, фізичний стан.

Під час дослідження 100 літніх людей (у середньому віком 81 рік) поділили на 4 групи. Деяким учасникам експерименту на екрані комп’ютера показували слова «живий» та «творчій» настільки швидко, що мозок фіксував їх, а людина не встигала усвідомлювати (на кшталт 25-го кадру). Сеанси тривали близько 15 хвилин. 

Інших попросили написати короткі нариси про активних літніх людей.

Подальші дослідження показали, що люди з першої групи показали покращення у виконанні таких задач як вставання зі стільця, ходіння по кімнаті.

Ті, хто писав есе, таких покращень не дав.

Дослідниця Бекка Леві зазначила, що підсвідомі сеанси з блимаючими словами допомогли людям подолати негативні стереотипи, які суспільство накладає на літніх людей.

Негативні стереотипи про вік можуть погіршувати фізичне здоров’я людини, але тепер дослідникам вдалося підсвідомо змінювати ці упередження та покращувати стан літніх людей. Люди, які закріплюють позитивні стереотипи, закріплюють позитивне сприйняття самих себе, а тому й покращують свій фізичний стан.