Грузія проведе перепис населення без урахування мешканців Абхазії і Південної Осетієї

5 листопада в Грузії розпочнуть перепис населення. Востаннє він проходив в 2002 році. Як і тоді, нинішня перепис не зачепить територію, контрольовану самопроголошеними республіками Абхазією і Південною Осетією

Згідно рекомендації ООН, кожна країна-член цієї організації повинна провести перепис свого населення як мінімум раз в десять років. Підрахувати жителів Грузії планували ще в 2010 році. Однак планам не судилося здійснитися з двох причин: через брак грошей і політичну кризу, зумовлену російсько-грузинським конфліктом 2008 року, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

Для Тбілісі це остання можливість вкластися в терміни, виділені ООН для національної перепису, черговий цикл якої завершується в 2015 році. Лише декілька країн у світі не змогли або не захотіли у встановлений період підрахувати своє населення.

Підготовка до перепису почалася ще в 2013 році. У зв'язку з погодними умовами в декількох високогірних районах Грузії перепис вже пройшов у вересні. На його проведення по всій країні буде витрачено в цілому в 18 мільйонів ларі (близько 8,2 мільйона євро у перерахунку). 80 відсотків цієї суми буде виділено з держбюджету Грузії, інша частина - від донорів (Фонду ООН в області народонаселення (UNFPA), Світового банку та Агентства розвитку Швеції).

Через відсутність доступу державних органів Грузії на територію, контрольовану самопроголошеними республіками Абхазією і Південною Осетією, перепис населення там проводитися не буде. Останній повноцінний перепис населення проводився в Грузії ще в 1989 році. А перепис 2002 року, на думку експертів, скоріше був схожий на удосконалення списків виборців.