Росії доведеться брати зі своєї "нафтової заначки" не отримані від Китаю гроші на будівництво газопроводу

Не домовившись про аванс китайської сторони на будівництво газопроводу «Сила Сибіру», «Газпром» може зайняти грошей у Фонді національного добробуту

З урахуванням того, що газова компанія не отримає авансу від китайської CNPC за контрактом «Сила Сибіру», можливе надання їй державної допомоги, у тому числі з ФНБ, сказав газеті "Ведомости" федеральний чиновник. 

Те, що питання будівництва газопроводу за участю засобів ФНБ опрацьовується, підтвердив учасник російської делегації в Пекіні, де 9 листопада було підписано рамкову угоду щодо постачання в Китай 30 млрд куб. м російського газу на рік (західний маршрут, газопровід "Алтай").

Двоє людей, близьких до групи «Газпром», запевнили, що монополія не просила грошей з ФНБ на «Силу Сибіру». Про можливість такого звернення в майбутньому вони говорити не стали. Представник компанії від коментарів відмовився.

Ще в травні 2014 року, при підписанні договору за східним маршрутом («Сила Сибіру»), передбачалося, що «Газпром» отримає від КНР аванс в $ 25 млрд на будівництво трубопроводу. Загалом інвестиції російської сторони по проекту оцінюються в $ 55 млрд.

Читайте також: Як Китай дурить Путіна

В неділю глава «Газпрому» Олексій Міллер повідомив, що авансу не буде: «Аванс і авансовий платіж у нас був як елемент переговорів про ціну. C урахуванням того, що ми досягли остаточної домовленості про ціну, ми не розглядаємо можливість залучення авансу як фінансового інструменту для подальшого зниження ціни ». Міллер стверджує, що «Газпром» здатний самостійно профінансувати даний проект.

30-річний договір на поставку до 38 млрд куб. м газу на рік по газопроводу «Сила Сибіру» c Чаяндінского і Ковиктінського родовищ «Газпром» і CNPC підписали в травні. Загальна сума контракту - $ 400 млрд. Будівництво труби почалося 1 вересня, початок експорту по ній очікується в 2018-2020 роках.

На кошти ФНБ також претендує найбільша російська нафтова компанія - наприкінці жовтня «Роснефть» запросила у уряду майже 2,4 трлн руб. Необхідність виділення настільки великої суми в компанії пояснили масштабної інвестиційної програмою: на освоєння важкодоступних запасів газу в Східному Сибіру і на будівництво нафтохімічного комплексу на Далекому Сході. Заявку компанії Ігоря Сєчіна розглядає Міністерство економічного розвитку. 5 листопада відомство відправило її на доопрацювання, пояснивши, що представлене компанією стратегічне обгрунтування не відповідає вимогам нормативної бази.

Нагадаємо, російський Фонд національного добробуту формується за рахунок нафтогазових доходів федерального бюджету в обсязі, що перевищує затверджений на відповідний фінансовий рік обсяг нафтогазового трансферту, у разі, якщо накопичений обсяг коштів Резервного фонду досягає його нормативну величину.