Дії Росії в Україні - це загроза для всього світу, - Саманта Пауер

Постійний представник США в Раді безпеки ООН Саманта Пауер заявила, що дії Росії в Україні - це загроза для всього світу

"Якщо наш посил і посил інших країн вже комусь здасться знайомим, то для цього є підстави. Ситуація еволюціонує, але в цілому незмінна - Росія порушує територіальну цілісність і суверенітет України", - заявила Постпред США на початку свого виступу, передає Еспресо.TV.

"Росія бере зобов'язання, але не виконує, а потім пояснює тут те, що не відповідає істині. Останній приклад - Мінські угоди. Ні Росія, ні сепаратисти, не виконали жодної з обіцянок, зафіксованих у Мінських угодах. Сепаратисти замість припинення вогню, постаралися розширити свою територію, Україна ж дотримувалася встановленої лінії розмежування вогню", - наголосила Саманта Пауер. 

За її словами, Росія не дала можливості Україні відновити контроль над кордоном.

"За останні дні активізувалися обстріли сепаратистами навколо аеропорту в Донецьку і біля Маріуполя.
Сепаратисти за підтримки Росії обстріляли дрони ОБСЄ за допомогою апаратури, поставленої з Росії.
Вона спрямовує свою техніку і так звані гумконової і не дає можливість міжнародним Спецмісіям їх обшукувати", - підкреслила вона. 

Постпред США в ООН звернула увагу світової спільноти на те, що українські заручники досі перебувають у полоні в Росії, і що такі дії незаконні. 

"Росія, як раніше, утримує 500 заручників, у тому числі Надю Савченко та Олега Сенцова", - сказала вона. 

Не дотримується Росія і раніше взятих на себе зобов'язань, наголосила Саманта Пауер. 

"Росія зобов'язалася вивезти всю техніку і військових із України, але замість цього вона направляє все більше сил через кордон і зберігає там військову присутність з моменту угоди про припинення вогню.
У нас є свідчення, що неподалік від пункту сепаратистів працює російська військова техніка. Вчора за даними ОБСЄ з території Росії просунулися 43 одиниці немаркованої військової техніки, цей список можна продовжувати довго. Ця діяльність триває протягом останніх 48 годин", - заявила вона.

Також, Пауер акцентувала увагу на так званих "виборах", які пройшли на Донбасі за російської підтримки, особливо дісталося Сергію Лаврову.

"Сепаратисти за підтримки Росії провели незаконні вибори в обхід законодавства і домовленостей в Мінську. Світ побачив, якими методами користується Росія і заохочує сепаратистів. Російський міністр Лавров сказав, що ці вибори нібито були елементом мінських домовленостей. У Перевальську захопленим містом править член козацького бандформування Батя, який сказав, що він підпорядковується тільки Володимиру Путіну і господу Богу. Така ж ситуація з містом Алчевськ", - зауважила вона. 

Постпред США в ООН наголосила, що схожа ситуація і в анексованому Росією Криму, де принижують і переслідують кримських татар.

"Схожі тенденції ми бачимо в Криму, де члени татарської меншини зазнають переслідувань", - сказала вона.

Пауер підкреслила, що Україна жодним чином не порушує мінські домовленості, а тому, світова спільнота має посилити санкції щодо російського агресора. 

"На відміну від Росії, Україна демонструє витримку, незважаючи на провокації. Народ України демонструє демократичний вибір громадян. Україна займається реформами.

Ми будемо готові і далі підтримувати Україну. Віримо, що військового вирішення цієї кризи немає. Рішення повинні бути політичними. Однак проблема в тому, що це неможливо, якщо йому прихильна лише одна сторона.

Нам потрібно продовжувати тиснути на Росію для деескалації конфлікту та дотримання Мінських домовленостей", - закликала Пауер Раду безпеки ООН.