Стрічку "Поводир" адаптували для незрячих

Незрячі матимуть змогу дивитися кіно в українських кінотеатрах завдяки тифлоперекладу

Творці стрічки "Поводир" дають змогу людям із вадами зору подивитися картину нарівні з іншими глядачами, інформує Еспресо.TV.

За словами Олени Тараненко, директора з маркетинговий комунікацій кінотеатру Оскар, вони використовують звичайне обладнання. Наприклад, звичайні навушки та нотубук, на якому прописана спеціальна аудідорожка. І завдяки цьому глядач з вадами зору можу чути всі ті події, які відбуваються на екрані кінотеатру.
Обладнання вдалося закупити на кошти одного з найкрупніших українських банків. Після демонстрації "Поводиря" його залишать у кінотеатрах і використовуватимуть для інших фільмів.

За словами режисера стрічки Олеся Саніна, це поширений у світі спосіб давати людям із вадами зору додаткову інформацію про сцени на екрані.

"Це обладнання в шести найбільших містах України буде стаціонарним. І ми довго працювали, у Львові нам допомогли наші незрячі експерти – це Оксана Потимко, вона декілька анімаційних фільмів перед цим робила. І це стало окремою частиною нашого фільму", – говорить режисер.

Санін зізнається, що його шокував той факт, коли під час прем’єри у Тернополі він побачив чоловіка в темних окулярах та з палицею. Він у всіх перехожих питав, де знаходиться кінотеатр. Тобто попит на таку продукцію без перебільшень буде. 

Цікаво, що до зйомок "Поводиря"долучилися також незрячі люди, що зіграли у стрічці сліпих бандуристів, яких переслідує радянська влада.

Світова прем’єра "Поводиря"відбулася 16 липня на Одеському міжнародному кінофестивалі. Офіційна прем’єра в Україні запланована на 12 листопада.

За рішенням Українського Оскарівського комітету, "Поводир"висунули на здобуття премії "Оскар" Американської кіноакадемії.