Нова Коаліція обіцяє забезпечити всі медичні заклади Інтернетом та дозволити пацієнтам обирати лікарів

Проект Коаліційної угоди передбачає нові реформи у системі охорони здоров'я

Медицину обіцяють зробити "якісною та доступною". Про це йдеться у тексті документу, оприлюдненому на офіційному сайті Блоку Петра Порошенка, повідомляє Еспресо.TV.

Згідно з угодою, новий     парламент планує реорганізувати систему медичного обслуговування, а до реформувань будуть залучені представники громадськості.

Зокрема, нові реформи передбачатимуть розвиток первинної медико-санітарної допомоги: "лікарі повинні мати відповідний рівень професійних знань та досвід, отримати прозорі механізми фінансової мотивації", - зазначено в документі.

Пацієнти зможуть самі обирати лікаря, а для приватних та державних медичних закладів будуть створені рівні права.

Для того, щоб МОЗ України наблизити до європейських норм, Верховна Рада планує позбавити відомство невластивих йому функцій (закупівлі, утримання медичних та освітніх закладів тощо).

Зокрема, передбачається "інвентаризація і паспортизація медичних закладів, створення реєстрів: медичних працівників, медичних закладів, медичних препаратів з референтними цінами,медичного обладнання з референтними цінами, медичних протоколів, запровадження ліцензування медичної діяльності".

Медичні заклади стануть більш сучасними. Так, планується забезпечити їх Інтернетом, що надасть можливість запровадити єдиний інформаційний простір для збору, обробки та прогнозування клінічних та фінансових даних,
створення єдиного реєстру пацієнтів та їх медичних даних.

Окрім цього планується "створення умов для вільного доступу постачальників усіх форм власності на ринок гарантованих державою медичних послуг. Запровадження спільних рамкових вимог та умов до постачальників всіх форм власності. Створення умов для закупівлі органами місцевої влади послуг у приватних постачальників всіх форм власності".

Ще одним нововведення у сфері медицини стане "поетапне запровадження обов’язкового державного соціального медичного та розвиток добровільного страхування".