Уряд Каталонії відповідатиме за опитування щодо незалежності

Прокуратура Іспанії висуне звинувачення проти уряду Каталонії. Приводом послужило опитування населення регіону про суверенітет

Прокурори Іспанії на нараді підтримали пропозицію генпрокурора Едуардо Торреса-Дульсе висунути проти голови каталонського уряду Артура Маса, його заступника Жоани Ортега і міністра освіти Ірені Рігау звинувачення в порушенні законності при організації опитування населення про суверенітет цієї автономної області королівства, - повідомляє ІТАР-ТАСС.

Раніше прокурори Каталонії відмовилися висунути подібне звинувачення "через відсутність достатніх підстав".

Проте, генеральна прокуратура вважає, що Артуром Масом і його міністрами не було виконано рішення Конституційного суду Іспанії, який заборонив участь держорганів в організації опитування.

У цьому зв'язку чиновників можуть звинуватити в непокорі судовим органам, в перевищенні службових повноважень і незаконному використанні держкоштів.

9 листопада в Каталонії пройшло опитування населення про суверенітет цієї автономної області Іспанії, на який були винесені два питання - "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала державою?" і, в разі ствердної відповіді, "Чи хочете ви, щоб ця держава була незалежною?". Число учасників склала 2,3 млн осіб (близько 30% мали право брати участь в даному опитуванні громадян), з яких 80,76% дали ствердну відповідь на обидва питання.