Порошенко назвав Голодомор 1932-33 років в Україні неоголошеною війною

З позицій сьогодення і Голодомор 1932-33 років сприймається інакше – адже тоді сталінський режим так само вів проти України неоголошену війну, як нині це відбувається на Сході

Про це заявив Президент Петро Порошенко на церемонії вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, передає Еспресо.TV, з посиланням на "Укрінформ".

"Сьогодні, вже маючи за плечима досвід вітчизняної війни 2014 року за нашу незалежність із ворогом, який вдерся на нашу землю, ми інакше дивимося і на події 1932-33 років. Це теж була так само справжня і так само неоголошена війна проти України", - сказав Глава держави.

За його словами, ця війна велася за всіма імперськими правилами колоніальних операцій з використанням проти неозброєних селян як «компартійних спецзагонів», так і внутрішніх військ.

"Більшовицька пропаганда побила всі рекорди брехні та людиноненависництва, виправдовуючи злочини режиму проти селянства", - додав Порошенко.

Він провів паралель між тим, що відбувалося у 1932-33 роках, та нинішніми подіями на окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

"Схоже, духовні нащадки Сталіна, Кагановича, Постишева не розчинилися в мороці історії, вони правлять кривавий бал на тимчасово окупованій території так званих ДНР та ЛНР, повторюють там злочинний експеримент, позбавляючи мирних людей продуктів харчування", - наголосив Глава держави.

На думку спадають й інші моторошні аналогії, додав він. Так, керівництво Радянського Союзу відхиляло у часи Голодомору будь-яку допомогу голодуючим в Україні, а коли галичани пускали своїм братам плоти з харчами по Збручу і Бугу, то радянські прикордонники стріляли в людей, котрі намагалися дістати рятівну їжу.

"Сьогодні, коли на окупованих територіях Донбасу починаються голодні бунти, бойовики стріляють у машини з українською гуманітарною допомогою", - констатував Порошенко.